Flera hundra renar har drunknat i sjön Kutjaure i Norrbotten. Isen brast när en hjord med cirka 3.000 renar var på väg ner till vinterbetet i skogslandet. Bertil Kielatis, ordförande i Sirges Sameby, berättade att renflytten gick den vanliga vägen där renhjorden drivits fram många gånger tidigare. Han nämnde att isen plötsligt gav vika på torsdagen och hundratals renar hamnade i vattnet. De arbetar nu med att bärga alla döda renkroppar.
Sirges sameby i Jokkmokk kommun är Sveriges största sameby med cirka 300 medlemmar i ett 90-tal rennäringsföretag. Tragedin på sjön Kutjaure är ett stort ekonomiskt bakslag för renägarna. Bertil Kielatis uttryckte att det är en tragedi på många sätt, både för djuren och för renskötarna som var på plats och kände sig hjälplösa när det inträffade.
Renhjorden drevs med hjälp av renskötare som färdades på snöskotrar samt med hjälp av en helikopter. Det rapporteras att cirka 200 renar har drunknat. Erik Gustavsson, enhetschef för naturresurs- och rennäringsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten, nämnde att renägarna alltid är ansvariga för sina djur. I detta fall hade samebyn undersökt isens bärighet innan renhjorden flyttades och konstaterat att isen skulle hålla, men något oväntat inträffade.
Det mest akuta just nu är att bärga och ta hand om de döda djurkropparna. Erik Gustavsson sa att de kommer att diskutera hur alla dessa döda renar ska tas om hand tillsammans med länsveterinären.
Insikter
- Denna tragiska händelse belyser vikten av att ständigt övervaka och bedöma isens bärighet, särskilt när stora hjordar av renar flyttas över den.
- Sirges Sameby, som är Sveriges största sameby, kommer att påverkas ekonomiskt av denna händelse, vilket understryker vikten av stöd och resurser för samhällen som är beroende av rennäring.
- Händelser som denna kan ha djupgående psykologiska effekter på samhällsmedlemmarna, särskilt de som var närvarande och kände sig hjälplösa när tragedin inträffade.
En av de största utmaningarna vår planet står inför idag är klimatförändringarna. Dessa förändringar påverkar inte bara vädret utan även våra ekosystem, inklusive isens tjocklek och hållbarhet. En av de mest lovande lösningarna för att minska koldioxidutsläppen och bromsa klimatförändringarna är övergången till elbilar. Genom att använda elbilar minskar vi utsläppen av växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen. Minskade koldioxidutsläpp kan hjälpa till att stabilisera klimatet och därmed förhindra framtida svaga isar, som den tragiska händelsen med renarna visade. Att stödja och investera i elbilar är därför inte bara bra för miljön utan också för att skydda sårbara ekosystem och de samhällen som är beroende av dem. Läs mer om fördelarna med elbilar och hur de kan bidra till en hållbar framtid på denna hemsida.